I tua ina ua auai Bill Gardner i le auaunaga tineimu i Texas i tua-nuu, na sau o ia e manaʻo e faia se eseesega lelei. I le aso, i le avea ai ma litaea galuega afi afi, volenitia fuimu ma faatonu sinia o afi oloa mo ESO, na ia vaʻaia foi na manaʻoga i aso nei-o le a sau augatupulaga, foi. I se faʻaopopoga i se valaʻau e tautua, latou te aumaia le manaʻoga ia malamalama pe faʻafefea ona aafia a latou matagaluega misiona ma sini. Latou te fia iloa le aʻafiaga na latou faia, e le gata i le faʻamalieina o le tagata lava ia ma tala totoa, ae o le malulu ma faigata o faʻamatalaga.

O le suʻesuʻeina o faʻamatalaga i mea e tutupu e pei ole afi ole umukuka e mafai ona fesoasoani e faʻamuamua mea e aʻoaʻo ai tagata. (ata / Getty)

Tele matagaluega aoina faʻamatalaga e uiga i afi faʻalavelave ma tali, tagata fuimu ma tagata lautele maliliu, ma meatotino leiloa e lipoti atu i le Faiga Lipoti o Faalavelave Faafuasei a le Atunuʻu. O nei faʻamatalaga e mafai ona fesoasoani ia latou e siaki ma faʻatonutonu mea faigaluega, faʻamaonia le atoaga o gaioiga a le matagaluega ma faʻamaonia paketi. Ae o le aoina o faʻamaumauga i tua atu o tulaga faʻavae NFIRS, e mafai ai e ofisa ona mauaina se oa taua o taimi moni e malamalama ai i le faiga o filifiliga ma fesoasoani e faʻasaoina le au fuimu, tagata nonofo ma meatotino saogalemu.

Fai mai le a 2017 Suʻesuʻega a le Atunuʻu o Faʻamatalaga a le Afi, faʻamatalaga "aoina na tupu sili mamao atu tala atu mea tutupu faʻamaumauga ma se lautele auala e faʻafesoʻotaʻi uma afi gaioiga faʻamaumauga e manaʻomia e mautinoa ai o matagaluega afi e galulue ma faʻamatalaga e moni tala mo le atoa ata o a latou gaioiga."

Gardner talitonu o faʻamaumauga na aoina e EMS ma ofisa soʻoga e taua tele o loʻo tumau pea le le faʻaogaina.

"Ou te manatu mo le tele o tausaga, sa i ai a matou faʻamatalaga ma o se lagona o se talafeagai le tiapolo o loʻo manaʻomia e se isi na faʻamatalaga, pe na manaʻomia e faia se ituaiga o faʻamaoniga o lo matou i ai," o lana tala lea. “Ae o le mea moni, e manaʻomia le faʻataʻitaʻia o mea e tatau ona tatou faia ma faʻasino tonu le mea e tatau ona tatou o ai i ofisa taʻitasi.”

Nei o auala e fa e mafai ai e le afi ma EMS ofisa ona tuʻuina a latou faʻamatalaga e faʻaaoga:

1. FAAFITAULI MITIGATING

Tulaga lamatia o se vaega tele, ma ia malamalama i le moni lamatiaga i le alalafaga, matagaluega afi e tatau ona aoina faamaumauga e fesoasoani ia latou taliina fesili pei o:

  • E fia ni fausaga o iai i se eria poʻo se alalafaga?
  • Ole a le fale e fai?
  • O ai e nonofo ai?
  • O a mea mataʻutia o loʻo teuina iina?
  • O le a le sapalai o le vai i lena fale?
  • Ole a le tali taimi?
  • O anafea na mulimuli ai ona asiasia ma ua faʻasaʻoina soliga?
  • E fia tausaga na fausaga?
  • E fia o faʻapipiʻi afi teteʻe afi?

O le i ai o lenei ituaiga o faʻamatalaga fesoasoani matagaluega iloiloina mea lamatiaga o loʻo i ai ina ia latou mafai faʻasoasoa punaʻoa talafeagai ma faʻamuamua faʻamamaina metotia, aofia ai aʻoaʻoga nuu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaumauga ono faʻaalia ai mai le 100 faʻavae afi afi lipoti i le tausaga, 20 o latou o loʻo mumu afi - ma o lena 20, 12 o totonu-fale afi. I totonu o le fale mu, valu amata i le umukuka. O le i ai o lenei granular faʻamaumauga fesoasoani matagaluega leai i luga o le puipuia o le umukuka afi, lea e ono ono mo le tele o le mu o le afi i le nuʻu.

O lenei mea o le a fesoasoani faʻamaonia se tupe faʻaalu mo se afi tineia simulator e faʻaaoga mo aʻoga nuu ma, sili atu ona taua, o le aʻoga aʻoga o le a matua faʻaititia ai le lamatiaga o le umukuka afi.

"Afai e te aʻoaʻo i le alalafaga pe faʻafefea ma o afea e faʻaaoga ai se afi tape," o le tala lea a Gardner, "o le a, i se isi itu, o le a matua suia uma tulaga lamatia ma fesoʻotaʻiga tau i lou nuu."

2. FAʻALELEIA O LE SAFETI SAI O TUPE

O le aoina o faʻamaumauga e uiga i le fausiaina o afi e le gata ina fesoasoani i le saogalemu o le fuimu e ala i le taʻuina i le auvaʻa peʻa o iai ni mea mataʻutia o loʻo teuina i luga o le upega tafailagi, e mafai foi ona fesoasoani i le au fuimu e malamalama ai i lo latou aafia i meaola.

"O aso uma lava, e tali atu ai le au fuimu i afi o loʻo tuʻuina atu vailaʻau tatou te iloa o le kanesa oona. Matou te iloa foi o tagata fuimu e maualuga le pasene i nisi ituaiga kanesa nai lo le lautele o tagata, "o le tala lea a Gardner. "O faʻamatalaga na fesoasoani ia matou e faʻafetaui ai le siʻitia o le kanesa ile maua ai o nei oloa."

O le aoina o faʻamaumauga mo soʻo se tagata fuimu e taua tele ina ia mautinoa o loʻo i ai i le au tinei mu latou mea faigaluega latou te manaʻomia e faʻaititia ai le faʻamamaina ma le faʻamamaina saogalemu, faʻapea foi ma le talanoaina o soʻo se lumanaʻi manaʻoga tau soifua maloloina e fesoʻotaʻi ma lena faʻaalia.

3. MAFAIFAI I MANAʻOGA O LATOU TULAFONO

O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka o se mafuaʻaga masani mo EMS telefoni. Mo faʻalapotopotoga o loʻo i ai se polokalame faʻapitoa mo fomaʻi, o le asia ma le maʻi suka e mafai ona maua ai penefiti e le gata i le foia o le faʻafitauli o le maʻisuka i le taimi lava lea. Ia mautinoa o le tagata maʻi e iai ana meaʻai pe o loʻo fesoʻotaʻi atu i punaʻoa pei o Meaʻai i Uili - ma o loʻo iai a latou vailaʻau ma iloa faʻaaoga - o taimi ma tupe ua faʻaalu faʻalelei.

Fesoasoani i se tagata maʻi e faʻataʻitaʻia a latou maʻisuka e mafai foi ona aloese mai le tele o malaga i le potu faʻafuaseʻi ma fesoasoani i le tagata maʻi e aloese mai le manaʻoga mo dialysis ma tau ma le olaga olaga aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma ia.

"Matou te faʻamaonia na matou faʻaaluina le lua afe tala i se polokalame o le soifua maloloina fomaʻi ma faʻasaoina le selau ma selau o afe tala i togafitiga faʻafomaʻi," o le tala lea a Gardner. “Ae o le mea e sili ona taua, e mafai ona faʻaalia sa matou faia se aʻafiaga i le olaga o se tasi ma le olaga o lo latou aiga. E taua le faʻaalia o loo tatou faia se eseesega. ”

4. FAʻAMATALAINA O LE TALA O Lau AGENCY

Faʻaputuputuina ma auʻiliʻili EMS ma afi faʻamaumauga faʻamaumauga faʻatagaina oe e sili atu ona faigofie lipoti i le NFIRS, faʻamaonia tupe faʻaalu pe vaʻai faʻasoaina mea totino, ma e taua tele foʻi mo le faʻamatalaina o se lala sooupu tala. Faʻaalia o se aʻafiaga a le ofisa i nuʻu ma afioʻaga, e le gata i faʻamoemoega i fafo e pei o le faʻatupeina ma paketi faʻasoasoa, ma totonu e faʻaalia ai le au fuimu o loʻo latou faia se eseʻesega i totonu o le afioʻaga o le mea lea o le a unaʻia ofisa i le isi tulaga.

"E manaʻomia le mafai ona ave na faʻamatalaga o mea na tutupu ma faʻapea atu pe fia ni telefoni na matou mauaina, ae o le mea e sili ona taua, o numera ia o tagata mai na faʻalavelave na matou fesoasoani ai," o le tala lea a Gardner. "O numera nei o tagata i lo matou pitonuʻu, i le latou taimi sili ona vaivai, sa matou i ai iina e faia se eseesega mo latou, ma sa mafai ona matou taofia i latou i totonu o le alalafaga."

Pei ona faʻamatalaga meafaigaluega aoina evolve i uma faigofie o le faʻaaogaina ma sophistication ma se augatupulaga fou ulufale atu i le auaunaga afi ua uma ona malamalama faigofie faʻaaogaina o faʻamatalaga, afi matagaluega e faʻaaogaina le malosiaga o a latou lava faʻamatalaga o le a maua uma malamalamaaga latou manaʻomia e faia ai sili filifiliga ma le faʻamalieina o le iloaina o le Aʻafiaga na latou faia.


Taimi Post: Aukuso-27-2020